Contact
3 reviews
5/5
Thiels
Visit our shop for the latest prices.
Blauberg 20 2230 Herselt
014/54 41 18
Vandaag: open van 9.00u tot 12.00u
 • Bezoek toonzaal is ENKEL op afspraak

 • Ma 10/05:

  9.00u tot 12.00u

 • Di 11/05:

  9.00u tot 12.00u
  13.00u tot 17.00u

 • Wo 12/05:

  9.00u tot 12.00u
  13.00u tot 17.00u

 • Do 13/05:

  Gesloten

 • Vr 14/05:

  Gesloten

 • Za 15/05:

  Gesloten

 • Zo 16/05:

  Gesloten

Bezoek toonzaal is ENKEL op afspraak

Alle hout is geen timmerhout

“Alle hout is geen timmerhout” - ben jij bekend met dit spreekwoord? Het houdt in dat niet iedereen even geschikt is voor een bepaalde taak, en dat geldt inderdaad ook voor timmerhout! Timmerhout wordt immers gebruikt om dakconstructies op te bouwen en moet dus zeer stevig en duurzaam zijn. Bij Thiels vind je een uitgebreid gamma aan houtsoorten die perfect zijn als timmerhout. In dit artikel zetten we de verschillende soorten alvast op een rijtje en bespreken we hun individuele eigenschappen. We vertellen je ook meer over de houten I-liggers die steeds vaker gebruikt worden voor het opbouwen van dakconstructies.

 

Diverse soorten timmerhout en hun kenmerken

In onze houthandel vind je een ruim aanbod aan verschillende soorten timmerhout. Maar welke soorten zijn dat juist en welke kenmerken hebben ze?

 

Epicea

De eerste houtsoort die zich perfect leent tot timmerhout is Epicea. Dit is een vrij lichte houtsoort die toch erg sterk is. Het is verkrijgbaar in grote lengtes en heeft een voordelige prijs.

 

Rode Noorse Den (RND)

Deze soort is ook gekend als grenen. Het is een van de meest toegepaste houtsoorten die zich qua prijs en kwaliteit ergens tussen Epicea en Oregon bevindt. RND is ovengedroogd waardoor het ideaal is voor schaafwerk.

 

Douglas (Europese Oregon)

Dit is de duurste maar tevens de hardste naaldhoutsoort uit onze streken. Douglas is enorm sterk en is dus perfect als timmerhout. Ook de prijs-kwaliteitverhouding is ideaal.

 

Wit Noorse Den (Vuren)

De naam doet misschien anders vermoeden, maar Wit Noorse Den is eigenlijk hout van de fijnspar. Het is stabiel en elastisch, licht en sterk, en omdat het ovengedroogd is eveneens ideaal voor schaafwerk.

 

Europese Eik

De laatste houtsoort op ons lijstje is Europese Eik. Dit inheems hardhout laat zich makkelijk bewerken en kan ook onbehandeld toegepast worden als timmerhout.

 

Populair als timmerhout: houten I-liggers of I-joists

Tegenwoordig is er meer en meer vraag naar houten I-liggers (I-joists). Deze bestaan uit flenzen van massief hout en een kernplaat van OSB. Een belangrijk voordeel is dat ze een groter draagvermogen hebben dan het traditionele timmerhout. Ze blijven recht en het risico op barsten, krimpen, doorbuigen of kromtrekken is beperkt. Bovendien zijn ze makkelijk te verwerken, zijn ze beschikbaar in lange lengtes en wegen ze veel minder dan traditioneel massief hout. Door deze houten I-liggers te gebruiken als timmerhout moet je minder materiaal gebruiken én bespaar je ook op de montagetijd. Je kan ze gebruiken voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

 

Vind het perfecte timmerhout bij Thiels

Alle hout is geen timmerhout: da’s de reden waarom je je best laat informeren door een professional wanneer je op zoek bent naar gepast hout voor je dakconstructie. In dit artikel maakten we je alvast wegwijs doorheen de verschillende houtsoorten, maar voor meer specifieke info ben je altijd welkom in onze houthandel in Herselt. Je vindt bij ons trouwens niet alleen een groot gamma timmerhout: je kan het hout ook door ons laten schaven en verzagen op maat. Ben je dus op zoek naar timmerhout, kom dan zeker eens langs bij Thiels!

Ons enthousiaste en ervaren team, onze betrouwbare materialen, én de persoonlijke opvolging van jouw project maken van Houthandel Thiels de perfecte partner in hout.

Dé houthandel voor jouw houtbehoeften

 • Persoonlijke service
 • Vlekkeloze dienstverlening
 • Eindeloos gamma aan hout
 • Jarenlange expertise
 • Kwaliteitsvolle plaatsingtimmerhout hout houthandel houtsoort i-liggers
MEER REALISATIES
ONTDEK MEER TIPS
timmerhout hout houthandel houtsoort i-liggers

Blauberg 20 - 2230 Herselt